lauantai 1. lokakuuta 2011

Poliittinen vastakkainasettelu ei rakenna parempaa Suomea

Politiikka on ikävän vastakkainaseteltua. Se on enemmän vastakkain aseteltua kuin aiemmilla kausilla. Vaikka perinteinen vasen-oikea-jaottelu onkin jäänyt aika unholaan poliittisten ulottuvuuksien avautuessa yhä useammalle kansalaiselle ja poliitikolle (joitakin äärilaidan kulkijoita lukuunottamatta) paremmin, vastakkainasettelua tapahtuu yhä. Lienee myös todennäköistä, että vastakkainasettelu tapahtuu nykyisellään entistä enemmän puhtaan oman edun tavoittelun merkeissä, ja vähemmän poliittisesta vakaumuksesta tai politiikan ymmärtämättömyydestä (jättäen jälleen kerran eksluusion mm. kommunisteille).

Vastakkainasettelun perusteltavuus jountanee konsensuspolitiikan vastaisuudesta, ja radikaalina poliittisena ajattelijana minä itsekään en pide konsensus-ajattelusta, koska sillä tavoin kaikki merkittävät uudistukset joutuvat väistymään indeksikorotuksien ja äärimmäisen maltillisuuden tieltä. Yhteiskunnassa on rakenteellisia ongelmia, joita ei voi korjata numeroilla, joihin tarvitsemme radikaalia ratkaisua, joka ei miellytä kaikkia. Kaikkien miellyttämiseen ei tule pyrkiäkään, kunhan asialle saadaan enemmistö eduskunnasta sen takana seisomaan.

Kun kritisoin vastakkainasettelua, kritisoin sitä, että puolueet kieltäytyvät kaikesta yhteistyöstä toisen puolueen kanssa, tai kun he määrittävät itsensä antiteesiksi toisesta puolueesta. Ensimmäistä tunnutaan harrastavan erityisesti demareissa perussuomalaisia kohtaan, jälkimmäistä haluavat harrastaa persut vihreitä kohtaan.

Perussuomalaisten hyljeksiminen valiokunnissa ei tule tuomaan mitään etua politiikkaan, erityisesti jos se kohdistetaan mielenosoitukseksi asialle millä ei ole takemistä valiokunnan työnteon kanssa. Valheellisten väittämien esittäminen esittäminen, "äärioikeisto"-nimittely ja muu hörhöily, ei niinikään sekään edistä poliittista aatetta. Se voi tuntua omia rivejä vahvistavalta, mutta ei sillä ainakaan toista saata epäsuosioon. Vaikutus on usein päinvastainen. Suhtautukaa poliittisiin kilpailijoihinne rationaalisesti.

____________

"Lies and slander, in vain try to shame us
Riots, protests, violence just makes us famous
TV interviews, free publicity
Increase record sales dramatically"___________



Vastakohtaisesti perussuomalaisten halukkuus perustaa koko identiteettinsä pelkille anti-teeseille, ei pitkällä tähtäimellä auta heitä. Politiikka opposition ulkopuolella ei perustu anti-teeseille, koska hallituksessa tehdään esityksiä, ei ainoastaan äänestetä "EI", jokaiseen eteen tulevaan kysymykseen. Voitte väittää, että teillä on laaja agenda, mutta vetoaminen puolueohjelmaan samalla kun huudatte "natsikorttia", henkilöille, jotka sitä puolueohjelmaa kritisoi, ei oikein motivoi sitä puolueohjelmaanne lukemaankaan. Toisten ihmisten kommenttien tarkoituksellinen, järjestelmällinen tulkitseminen demonisaatioksi (vaikka toki sitä aitoa demonisaatiotakin on liikkeellä) ei ole kovin rakentavaa.

Koska muutenkin puolueohjelma on useimmille puolueille jotakin toisarvoista, tulee positiivista sanomaa korostaa kaikessa viestinnässä. Tältä osin tilanne on erityisen synkeä Aamulehdenblogeissa, joissa äänessä ovat persujen ja demarien sijasta erityisesti persu- ja demarifanit. Kuvittelevatkohan he luovansa oikeasti jotakin positiivista mielikuvaa kannustamistaan puolueista?

Politiikka rakentuu puolueiden väliselle yhteistyölle

Sen ei täydy olla Kekkosen valtakaudelta perittyä konsensusta, mutta joka tapauksessa se rakentuu yhteistyölle. Yhteistyökyvyttömyys, päinvastoin kuin ehkä äkkipikaisesti luulisi, saattaa hyvinkin johtaa juuri niihin sovinnaisiin ratkaisuihin ja mitättömiin indeksikorotuksiin. Ilman yhteistyötä parempaa ei nimittäin voi saada aikaiseksi.

Aiheesta aiemmin laadukkaasti kirjoitellut mm. Kyuu Eturautti: "Pakkoko vain haukkua?"

Tunnelmaa luomaan Type O Negative - We Hate Everyone, koska laulun sanoitus kuvastaa mitä parhaiten poliittisen vastakkainasettelun ilmapiiriä, ja sitä kuinka ihmisiä liitetään ääriliikkeiden muotteihin, pääsääntöisesti muodostaen kritisoijan omasta ideologiasta vastakohta.

______

"The left, they say I'm fascist
The right calling me communist"______








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti